Sauzen & dressing
Sauzen & dressing
Een dressing bestaat meestal uit een combinatie van olie, water, citroensap of azijn en kruiden. Sauzen zijn meer gebonden en minder doorzichtig.
Een saus/dressing/vinaigrette maak je gezonder door magere platte kaas, magere yoghurt, halfvolle melk, aromatische kruiden, mosterd, groentebouillon of citroensap toe te voegen.
voorkeur bij aankoop van sauzen
- koude saus: < 25g vet
- warme saus: < 3g vet
- Mayonaise variant
o Meng 1 eetlepel mayonaise met 1 eetlepel magere yoghurt/platte kaas.
o Voeg kruiden naar eigen keuze toe
- Magere melk
o Bij warme sauzen, gebruik magere melk in plaats van volle room.
- Sojamelk
Ook sojadrink kan je gebruiken om een saus te maken. Deze is uitstekend voor de gezondheid door het aanbrengen van onverzadigde vetten en door het ontbreken van cholesterol. - Platte kaas
o Sausjes op basis van magere platte kaas zijn heerlijk bij rauwkost en gevogelte. Voeg verse kruiden en eventueel look, citroen en ui toe.
- Warme saus
o Gebaseerd op roux vervang je door maïzena om te binden.
- Groente sausje
o Kook groenten heel gaar
o Doe ze in een blender samen met een gesnipperde ui, yoghurt en kruiden. Mixen, afkruiden en klaar om toe te voegen aan je gerecht.