Sauzen & dressing

Sauzen & dressing

Een dressing bestaat meestal uit een combinatie van olie, water, citroensap of azijn en kruiden. Sauzen zijn meer gebonden en minder doorzichtig.

Een saus/dressing/vinaigrette maak je gezonder door magere platte kaas, magere yoghurt, halfvolle melk, aromatische kruiden, mosterd, groentebouillon of citroensap toe te voegen.

voorkeur bij aankoop van sauzen

- koude saus: < 25g vet

- warme saus: < 3g vet

  • Mayonaise variant

o Meng 1 eetlepel mayonaise met 1 eetlepel magere yoghurt/platte kaas.

o Voeg kruiden naar eigen keuze toe

  • Magere melk

o Bij warme sauzen, gebruik magere melk in plaats van volle room.

  • Sojamelk
    Ook sojadrink kan je gebruiken om een saus te maken. Deze is uitstekend voor de gezondheid door het aanbrengen van onverzadigde vetten en door het ontbreken van cholesterol.
  • Platte kaas

o Sausjes op basis van magere platte kaas zijn heerlijk bij rauwkost en gevogelte. Voeg verse kruiden en eventueel look, citroen en ui toe.

  • Warme saus

o Gebaseerd op roux vervang je door maïzena om te binden.

  • Groente sausje

o Kook groenten heel gaar

o Doe ze in een blender samen met een gesnipperde ui, yoghurt en kruiden. Mixen, afkruiden en klaar om toe te voegen aan je gerecht.