Kinderen & jongeren

Overgewicht & obesitas

Uit de voedselconsumptiepeiling van 2024 bleek dat 19% van de kinderen en 21% van de adolescenten overgewicht heeft. 4% van de kinderen en 7% van de adolescenten zelfs obesitas in België. 

Een kind met overgewicht voelt zich niet altijd fit, kan niet altijd mee in de turnlessen en ze voelen zich ook niet altijd goed in hun vel.

Om kinderen hier bij te staan, streven we niet meteen naar gewichtsafname. We helpen hen gezonde inzichten te krijgen, om zo het gewicht te stabiliseren zodat ze kunnen groeien naar een gezond gewicht. 

Ik begeleid de kinderen individueel samen met het gezin. Via en interactieve manier met actuele onderwerpen gaan we aan de slag. Elk kind is uniek en de begeleiding wordt hier op afgestemd en besproken met de ouders.

Sinds april 2020 betaalt de verplichte ziekteverzekering een behandeling door een diëtist terug voor kinderen met overgewicht of obesitas. De behandeling duurt 2 jaar en bestaat uit 1 intake, 5 consultaties in het eerste jaar en 4 consultaties in het tweede jaar. Hiervoor is een voorschrift van kinder- of huisarts noodzakelijk bij intake.

Selectieve eters - moeilijke etertjes

Als een kind minder of meer drinkt of eet, zijn ouders vaak ongerust. Ieder kind is anders. Goede structuur aanbrengen rond de eetsituaties is echter steeds van groot belang. Regels en afspraken helpen om kinderen duidelijk te maken wat mag en niet mag. Het is verstandig om kinderen zo weinig mogelijk te belonen met materiële zaken zoals eten, snoep of speelgoed. De voorkeur gaat uit naar aandacht en complimentjes. Voedselneofobie of de angst voor nieuwe voedingsmiddelen is veel voorkomend bij kinderen. Het is kind is bang voor nieuwe dingen, waaronder ook nieuwe smaken. Dit treedt vaak pas op na de leeftijd van 2 jaar. Kinderen dienen vanaf dan terug stap voor stap te leren eten. Bij sommige kinderen kunnen hier haperingen voorkomen. Met de proeftoren gaan we stap voor stap aan de slag om kinderen van 2.5-7jaar te begeleiden naar een uitgebreid eetpatroon.

Kinderen vanaf 7 jaar begeleiden we ook stap voor stap naar een uitgebreider eetpatroon. Een speelse, plezierige en ontspannen houding aan tafel, doet de spijsvertering het best werken. Kinderen anders leren kijken naar eten, hun uitleggen waar het allemaal om gaat en hun betrekken bij alle voorbereidingen van de maaltijd kan het hele 'voedingsgebeuren' voor hen veel interessanter maken.