Eetstoornissen
Bij sommige mensen zijn er haperingen in het groeiproces. Een verstoring in het gezond eetgedrag, waardoor eten niet meer ontspannen of natuurlijk verloopt is een eetprobleem. Bevat het niet alleen een eetprobleem (en dus verstoord eetgedrag), en ook problemen op andere levensdomeinen, dan spreken we van een eetstoornis.
Een tijdelijke hapering kan iedereen overkomen en een persoon zich tijdens een ontwikkelingsfase of situatie hierin bevinden. Schommelingen kunnen zich bij iedereen voordoen als deel van een normale ontwikkeling van eetgedrag. Voorbeelden van normale haperingen zijn, bijvoorbeeld tijdelijk weinig eten bij stress, ziekte of bij minder snelle groei. Tijdelijk veel meer eten kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens de groeispurt van een kind.
Een eetprobleem is een verstoring in het eetgedrag dat wat langer duurt. Het eetgedrag verloopt gespannen. Het concentreert zich vooral aan tafel en tijdens de eetmomenten, maar heeft geen invloed op de activiteiten in de tijd buiten het tafelen.
Eetstoornissen zijn syndromen en bevatten verschillende componenten waarbij verstoord eetgedrag centraal staat. Er bestaan verschillende soorten eetstoornissen. De bekendste zijn anorexia nervosa ,boulimia nervosa en binge eating disorder (eetbuistoornis). Echter is er ook nog ARFID (vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis)